maanantai 26. elokuuta 2013

Broilerimurekekakku

Sain haastattelupyynnön paikallislehden "minun reseptini" -juttusarjaan nopealla tempolla, eli seuraavaksi päiväksi. Jutun olisi voinut tehdä ihan kokkaamattakin siihen tilanteeseen, olisin vain antanut olemassa olevan ohjeen, olisi tehty pieni haastattelu, ja sillä selvä! Tää ei sitten käynyt mulle alkuunkaan, tottakai kunnon ruokabloggari laatii nopeasti ihan omat reseptit (normaali-ihmisellä on haastatteluun yksi resepti, mutta bloggarilla niitä on tietysti kolmin kappalein) haastattelua varten, valmistaa ruuat ja kattaa pöydän kauniisti (ja paasaa tunnin verran ruuasta ja resepteistä  toimittajan ihan tainnoksiin). Haastattelupyynnön saatuani töissä ensin huutelin, että apua, auttakaa, mitä mä teen, suolaista vai makeaa, oikein ruokaa, pikkulämmintä vai pienen makean palan? Työkavereiden "pyynnöstä" päädyin sitten tekemään aterian. Pääraaka-aineen valitsin oman työpaikkani hyvistä tuotteista. Olin päättänyt jo, että broilerista se ruoka tehdään. Firmamme tehtaanmyymälässä katselin hetken ympärilleni, kunnes se välähti; broilerin jauhelihasta mureke ja valmistus kakkuvuoassa! (Ei mulla ollut aavistustakaan siinä vaiheessa kuinka paljon sitä jauhelihaa tarvitaan ja miten se kakkuvuoka-juttu toimii, hirveellä riskillä siis mentiin!) 3 rasiaa jauhelihaa myymälästä mukaan, se ainakin riittäisi kakkuvuokaan. Sitten kotiin miettimään mitä täytteitä siinä voisi käyttää ja mitä aineita taikina sisätäisi, jotta murekkeessa olisi väriä ja makua. Kun sain murekereseptin laadittua, mietin täytevaihtoehtoja. Tuohon laatimaani reseptiin sopi mielestäni feta-aurinkokuivattutomaatti-basilika-täyte. Maut täydentäisivät murekkeen  makua. Halusin täytteen olevan läpi murekkeen, eikä vaan siellä keskellä. Tämä olisi kuvattaessa juhlavamman ja näyttävämmän näköistä. Ihan normaalioloissa kannattaa melkein laittaa ensin puolet taikinasta vuokaan, tehdä ura siihen ruokalusikan koveralla puolella taikinaan ja laittaa vain puolet täytteen määrästä keskelle. Sitten loput taikinasta tiiviisti päälle. Näin täyte on murekkeen keskellä. Jos se tekee noin kun mä sen tein irtopohja-rengasvuoassa, kannattaa uunista ottamisen jälkeen ottaa reunat ja rengas murekkeen ympäriltä pois, laittaa folio tiiviisti reunan ympärille ja vaikka lautanen painoksi päälle ja antaa sen jäähtyä näin. Tällä tavalla näin laajalla täytteellä oleva mureke pysyy kasassa. Resepti onnistui tosi hyvin, broilerimurekekakku on helppo valmistaa, erittäin herkullinen ja näyttävän näköinen. Sen kanssa oli haastattelutilanteessa tarjolla murekkeen ympärille pursotettua juuresmuusia ja murekkeen keskeltä tarjottua omena-sipulilisäkettä. Resepti tulee myöhemmin, kunhan teen sen uudelleen ja muistan kuvata kanssa! Voin lämpimästi suositella kokeilemaan tätä. Kiitos vielä avusta rakkaat työkaverit Heli, Suvi ja muut, jotka auttoivat mut alkuun, että tää resepti syntyi!












1 1/2 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa
2 dl kanalientä (tai 2 dl kuumaa vettä + 1/2 kanaliemikuutio)
2 munaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl paprikajauhetta
1 omena kuorittuna, karkeana raasteena
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
Täyte (voi tehdä puolikkaana annoksena):
1/2 prk fetapaloja
6 aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
1/2 ruukkua basilikaa hienonnettuna

Sekoita ruokakerma ja kanaliemi (vähän jäähtyneenä, jos teet vesi+kuutio-version) keskenään ja turvota korppujauhoja hetki siinä. Laita muut taikinan aineet sillä välin kulhoon, lisää sitten kerma-kanaliemi-korppujauhoseos ja vaivaa taikina huolellisesti sekaisin ja ilmat pois, joko yleiskoneella, vatkaimella tai käsin.  Voitele haluamasi kakkuvuoka öljyä ja pullasutia käyttäen (mulla 21 cm halkaisijaltaan oleva irtopohja-rengasvuoka). Laita puolet mureketaikinasta vuokaan, tee ura ruokalusikan koveralla puolella ja laita täyte (puolet ohjeen määrästä) uraan. Levitä toinen puoli taikinasta päälle, taputtele tiiviiksi ja siloittele pinta. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa 40 -45 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti