tiistai 5. elokuuta 2014

Mangotuorejuustokakku - tavallinen tai gluteeniton

Sain pyynnön tehdä pari tuorejuustokakkua pienen prinsessan ristiäisiin. Toisen kakun piti olla marjaisa ja toinen sai olla jotakin muuta. Toisen kakun piti olla gluteeniton. Yhdistin tämän  jotakin muuta ja gluteeniton-osaston ja päästäkseni helpolla soitin Kirsin keittiössä-blogin Kirsille ja pyysin apua. Sieltähän se sopiva kakku tosiaankin löytyi, Kirsin blogista. Tämä kakku on varioitu Kirsin sisarensa häihin tekemistä kakuista. Tein kakun halkaisijaltaan 22-senttiseen irtopohjavuokaan. Pohjaan riittää nippa nappa se 150 g gluteenittomia keksejä, joka ainakin täällä päin on jokaisen gluteenittoman keksipaketin paino. Kun keksimäärä on noin pieni ja pohjasta tulee ohut, kannattaa keksimurua sitovan rasvan määrä pitää tarpeeksi suurena, että pohja pysyy hyvin koossa. Jos tekee kakun vähänkin suuremmassa vuoassa, keksien määrää täytyy vähän lisätä. Halusin täytteestä korkean, joten tuplasin tuorejuuston ja mangososeen määrän, lisäsin pari liivatetta ja vaihdoin veden sitruunamehuun, muut ainekset säilyivät ennallaan. En ollut koskaan aikaisemmin tehnyt gluteetitonta tuorejuustokakkua, mutta eipä siinä sen kummempaa ollut kuin se pohjan teko gluteenittomista keksestä ja työvälineiden huolellinen putsaus ennen kakun teon aloittamista. Kirsi oli tehnyt kakut mangokiilteellä, mutta minä sekoitin Bonnen mangososeen täytteeseen, koko kakusta tuli näin kivan keltainen. Kirsi vinkkasi myös koristelemaan kakun punaisilla viinimarjoilla. Tein työtä käskettyä, kakusta tuli kesäisen kaunis, keltainen, punainen ja vihreä sopivat tosi hyvin yhteen. Kommentit tästä kakusta olivat positiivisia, makua kehuttiin herkulliseksi.








22 senttiä halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka
(24-senttiseen vuokaan kakusta tulee hieman matalampi)
Gluteeniton pohja:
150 g gluteenittomia keksejä, esim. diggestive
75 -80 g voita tai margariinia
Tavallinen pohja:
ohje täällä
Täyte:
400 g tuorejuustoa
1 1/2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
3 1/2 -4 dl Bonne-mangososetta
3 dl kuohukermaa
6 liivatelehteä
1/2 sitruunan mehu

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murustele keksit ja sulata rasva. Sekoita pohjan ainekset keskenään ja taputtele keksiseos vuoan pohjalle. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Yhdistä tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja mangosose. Vatkaa seos notkeaksi vatkaimella. Kääntele kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon. Kiehauta sitruunamehu ja purista liivatteista vesi pois. Sulata liivatteet sitruunamehuun ja kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja laita kakku muutamaksi tunniksi tai yön yli kylmään. Koristele haluamallasi tavalla.






5 kommenttia:

  1. Wau, miten kaunis kakku!!! <3 Punaherukat on kyllä niin nättejä kakun päällä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kanssa noista punaherukoista, kiitos vinkistä Kirsille!

      Poista
  2. UPEA kakku! Värit ovat kohdallaan! Maku on taatusti raikas, tuo sitruunamehu on kyllä paikallaan! Harmi, ettei tuosta ruudusta saa napattua maistiaisia ;)

    Kuinka monelle tää on tehty... mun pitäisi vaan vkolopuksi tehdä kaksi n. 25 hlön kakkua ja nyt vaan mietin tekisinkö täytekakkujen sijaan hyydykekakut... uunin lämmittäminen ei oikein näillä keleillä houkuta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nämä tekisi 24-senttisiin vuokiin, 2 kpl, se riittäisi. Tekisin vähän reilummat pohjat ja lisäisin täytteen kerman neljään desiin!

      Poista
    2. Ei mennyt kakku-homma ihan niin kuin luulin... kakkuja piti tehdä 2, toinen la ja toinen su ja molempina päivinä n. 50-60 hlölle. Ja kakkujen piti olla levykakkuja, glut, ja lakt.... toinen mustikka ja toinen mansikka... ei tarvinnut käyttää omaa mielikuvistaan näihin kakkuihin :) Aika selvät sävelet. Kakut meni Kauttuan ravintolaan lounaan jälkiruuaksi.

      Poista