torstai 29. elokuuta 2013

Banoffee

Tein vanhemman pojan myöhässä vietetyille synttäreille banoffee-piiraan. Mua on jo pitkään kiehtonut tuo blogeja kauan kiertänyt makeaakin makeampi herkku. Sen verran kurkkasin Wikipediasta, että amerikkalaiseksi luulemani piiras olikin kotoisin Englannista, ihan totta! Se on kehitelty Sussexissa, edesmenneessä The Hungry Monk-ravintolassa. En ole nähnyt kovinkaan paljon mielenkiintoisia englantilaisia reseptejä, joten pointsit sinne. Piiras on erittäin helppotekoinen ja sen verran makea, että sitä riittää yksi pala/henkilö. Piiras kannattaa tehdä 18 -22 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Mitä pienempi vuoka halkaisijaltaan, sitä korkeammat reunat. Ulkonäkö on parempi kun reunat ovat korkeammat. Tän voi hyvin tarjota vaikka arkena. Kondensoidusta maidosta voi keitellä toffeen valmiiksi muutamaa päivää aiemmin ja se on helppoa, ei tarvitse kuin olla kotona 3 tuntia. Säilykemaitopurkista etiketti pois, avaamatta kattilaan veteen kiehumaan hiljakseen kolmeksi tunniksi, se on siinä! Mä lisäsin sinne kattilaan muistaakseni parin tunnin jälkeen kiehuvaa vettä, kun sitä vettä oli haihtunut sen verran paljon. Jos sen keittelee samana päivänä, kun valmistaa piiraan, sen kannattaa antaa jäähtyä rauhassa ennen purkin avaamista. Kuuma toffee ei oo kivaa käsiteltävää! Sen toffeen maku on muuten ihan tajuttoman hyvä, aattelin että vaikka jouluksi vois tehdä ihan vaan toffeekarkkeja tosta maidosta. Sen keksipohjankin voi tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä ja laittaa kylmään. Siivuttaa vaan banaanit ja vatkaa Flora Vispin tarjoilupäivänä, eipä vaadi paljoa työtä tai aikaa. Tutkimissani resepteissä käytettiin vispikermaa, minä tein sen hieman kevyemmästä Flora Vispistä, se sopii hyvin makean toffeen päälle. Tää on NIIN HYVÄÄ, että kannattaa kokeilla! PS. Vadoffeen saat tästä piirasta vaihtamalla banaanit vademiin. Sillon kannattaa päälle laittaa kaakaojauheen sijasta vaikka tomusokeria.













9 -10:lle hengelle, jos vuoan halkaisija on 22 cm
Pohja:
300 g diggestivekeksejä
100 g voita sulatettuna
kanelia
Täyte:
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
2 -3 banaania viipaleina
3 dl Flora Vispiä (tai vispikermaa)
3 tl vaniljakreemijauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
Koristeluun:
kaakaojauhetta

Murenna keksit. Lisää voisula ja kaneli. Pingota leivinpaperi 18 -22 cm halkasijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjan ja reunavanteen väliin. Vetele pullasudilla öljyä reunoille. Vuoraa reunat vielä  leivinpaperisuikaleilla, näin ohuet reunat eivät hajoa. Taputtele keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Reunat mahdollisimman ohuiksi ja korkeiksi. Anna pohjan kovettua kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Kaada toffee pohjalle ja levitä lastalla tasaiseksi. Lado kerros banaaniviipaleita toffeen päälle. Ei tarvitse asetella, eivät jää näkyviin. Vatkaa vaniljakreemijauheella maustettu Flora Vispi vaahdoksi. Levitä se banaaniviipaleiden päälle. Lado loput banaaniviipaleet haluamallasi tavalla piiraan päälle. Koristele kaakaojauheella, teesihti on paras apuväline tähän. 


2 kommenttia:

  1. Tää on niin älyttömän hyvää!! Rauman Prismasta löytyy muuten valmiiksi karamellisoitua maitotiivistettä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, taidanpa käydä ostamassa jemmaan yhden purkin! ♥

      Poista