torstai 30. lokakuuta 2014

Paraisten piparkakut - äidin resepti talouskoulusta 1950-luvulta

Ensimmäinen pyhä juhannuksen jälkeen lähestyy, samoin pikkujoulujen aika ennen sitä talven suurinta juhlaa. Piparkakut ovat mukava leivonnainen virittäytyä joulun tunnelmiin ajoissa. Mä teen niitä yleensä vain jouluksi vaikka yhtä hyvin voisi tehdä juhannukseksikin, onhan niitä valmiinakin myynnissä läpi vuoden. Muistan lapsuudessa ihmetelleeni, että miksi meidän äidin piparit ovat niin paljon parempia kuin muiden tekemät. Vasta aikuisena se selvisi mulle, kun aloin kiinnostua leipomisesta ja pyysin äidiltä tuon reseptin. Verrattuani reseptiä muihin vastaaviin huomasin että perunajauhot olivat todennäköisin syy. Näitä Paraisten piparkakkujen reseptejä on olemassa tosi monia, joskaan ne eivät paljoa toisistaan poikkea. Nämä piparit ovat rapeita, mureita, aavistuksen vaaleampia kuin monella muulla reseptillä tehdyt. Maku on mielestäni ihan täydellinen, makea ja mausteinen, mutta se perunajauho aavistuksen loiventaa mausteisuutta samalla kun se tekee ne piparit ihanan rapeiksi. Mun äiti kävi talouskoulun 1950-luvun lopulla, resepti on sieltä peräisin. Vinkki: tee osa pipareista pienellä muotilla, että saat tehtyä herkullisia homejuustopipareita glögin kanssa nautittavaksi.










250 g voita tai margariinia
200 g sokeria
1 muna
100 g siirappia
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl soodaa
200 g perunajauhoja
300 g vehnäjauhoja

Vaahdota huoneeenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää sitten muna ja siirappi. Sekoita jauhot ja mausteet keskenään ja lisää ne sihdin läpi taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä kylmässä seuraavaan päivään. Taikina kannattaa jakaa kahtia ja kaulia ohueksi levyksi kahdessa osassa. Ota muotilla pipareita ja paista ne 200° uunissa kauniin ruskeiksi. 




13 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Taru, sähläsin jotakin kun mun piti vastata sun kommenttiisi, sorry!♥ Tämä on yksi niistä äidin resepteistä, joka tuo kivoja muistoja lapsuudesta mieleen!☺

      Poista
    2. Taisit vahingossa painaa sitä -poista- kohtaa :D Ei hätää. Taisin siinä kirjoitella, että tykkäsin tälläisestä perinne-reseptistä ja kiittelin kun jaoit sen kanssamme ♥

      Poista
    3. Pitää niitä hyviä perinnereseptejäkin jakaa eteenpäin, ne on monta kertaa todella toimivia! Tämä resepti poikkeaa muista tuon perunajauhon takia. Sain vasta hiljattain tietää, että äiti oli tuonut tämän reseptin talouskoulusta mukanaan!♥

      Poista
  2. Tällaiset vanhat ohjeet on kyllä aivan parhaita <3 Mä oon monta vuotta etsinyt sitä täydellistä piparireseptiä, enkä vielä ole löytänyt. Tähän saakka paras on resepti, johon ensin keitetään siirappi oluesta. Mutta tätä sunkin ohjetta on ehdottomasti testattava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa sen sun reseptisi, vaikutti mielenkiintoiselta, en ole koskaan ennen törmännyt reseptiin, jossa on oluesta itse keitettyä siirappia. Pitää munkin testata sun reseptisi! ♥

      Poista
  3. Täytyykin testata tätä Paraisten piparkakku -ohjetta. Olen kokeillut ennen ohjetta, jossa ei ollut käytetty perunajauhoja ja hyviä olivat nekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä kokeilemisen arvoinen resepti, suosittelen lämpimästi!♥

      Poista
  4. Tuli viikonloppuna testattua. Hyviä ovat niin raakana kuin paistettunakin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kanssa näistä tosi paljon, meillä on eka satsi jo mennyt, vielä pitää ennen joulua tehdä toinen erä!☺

      Poista
  5. Tosi hyviä.Leivon aina tällä ohjeella.

    VastaaPoista
  6. Onko minkälainen leivottava, tarttuuko pöytään, repeileekö taikina kun kaulitsee?

    VastaaPoista
  7. Erinomaisen hyvä resepti,meillä jopa koira tykkäsi kun ei yleensä mikään piparit kelpaa,hyvä leipoa ei ota taikina kiinni ei leviä ainoa mikä moka kun en ottanut tarpeeksi ajoissa jääkaapista pehmenemään oli hankala saada kaulittua kun oli niin kovaa,tuli noin 70 kpl.

    VastaaPoista